martes, septiembre 25, 2007

24 de setembre

López Bofill, a l’AVUI

“A diferència de la majoria de països europeus, la inquietud que genera la nova immigració entre nosaltres no ve tant perquè d'aquí a un parell de generacions els xinesos de l'Arc de Triomf continuïn parlant només en xinès sinó perquè ho facin en castellà.”

Nosaltres, diu.

“No cal dir que, si la imminència d'aquest risc es percep amb tanta intensitat, això té la seva causa en el quadre sociològic anterior: el d'una immigració massiva d'arrel espanyola que en gran part s'ha mantingut en un horitzó mental aliè al país.”

Aliè al país.

“Els problemes de desintegració social que deriven dels petits guetos de la nova immigració amenacen els fluxos de continuïtat de la cultura catalana, perquè entre tots hem tolerat i fomentat la pervivència del gran gueto: la dels fills i els néts de la immigració atiada durant el franquisme que, amb certs matisos, viuen a les ciutats catalanes com si visquessin a Leganés o a Dos Hermanas.”

Primer fa una mica de gràcia això de “com si visquessin”. Què coi vol dir això? Català apart, es dorm, es folla, es mastega d’una altra manera? A més hi ha la tendència a uniformitzar Espanya. Ha triat dues poblacions espanyoles com podia haver dit Espanya i prou.

Això de la immigració intencionada ho sento a dir amb molta freqüència darrerament, encara que sense aportar-ne cap evidència. Es posin com es posin, Barcelona i Catalunya van créixer durant el franquisme. I veure la gent que arriba fugint de la pobresa com a invasors no sé si es pot entendre fora de la xenofòbia més simple. A més, no és que Barcelona com a nucli econòmic pogués assumir sense problema aquesta immigració, sinó que la necessitava. I també fa gràcia considerar "el gueto" la gent espanyola no catalana és un xic bèstia.

El tema és que si a Barcelona es pot viure, segons sembla, com a Dos Hermanas o Leganés és perquè formen part del mateix estat. Sigui com sigui agraeixo la coherència independentista d’alguns, ja que si volen posar en funcionament el seu deliri nacionalista ho han de fer amb un estat. Millor dir cap a on volen anar.

Se’m fa tard. Això és el primer paràgraf. La resta de l’article la teniu aquí.

http://paper.avui.cat/article/dialeg/99853/premiar/gueto.html